Wat kan me allemaal gebeuren onderweg?
Er zijn verschillende risico's die ik loop. Het is natuurlijk altijd erg aan te bevelen om hier even over na te denken. Vind ik het risico wel acceptabel of niet?
Vanuit mijn werk in de industrie heb ik het denken in risico en mitigatie met de paplepel ingegoten gekregen.
Dit is een mindset waarbij je dus niet actie neemt als er iets mis is gegaan, maar van te voren nadenkt over wat er mis kán gaan en wat ik kan doen om de kans óf het effect ervan te verminderen.
We sommen mijn bevindingen even op:
Het weer
In mijn post: Voorbereiding: De trail zelf al behandeld.
Wilde dieren
De PCT loopt door een groot aantal nationale parken. Binnen en buiten deze parken zitten verschillende wilde dieren. Ik som de belangrijkste dieren die mogelijk een bedreiging kunnen zijn even op met daar achter de last/het gevaar.
- Muizen. Kunnen in je tent komen en aan je spullen gaan knabbelen.
- (Ratel)slangen. Als je er ongemerkt op gaat staan/zitten kunnen ze bijten.
- Beren. Als je ze op het verkeerde moment verrast of te dicht in de buurt komt kan het een probleem worden.
- Poema's. Als je ze op het verkeerde moment verrast of te dicht in de buurt komt kan het een probleem worden.
- Spinnen. Zijn eng.
Na wat onderzoek ga ik er zoals ik het nu zie als volgt mee om:
Let wel dit is mijn persoonlijke beeld en geen handleiding!
Als je beren en vooral poema's in het echt tegenkomt dan heb je geluk. Als je in onoverzichtelijk terrein loopt maak dan iig geluid zodat ze weten dat je er aan komt. Meestal gaan ze dan al weg voordat jij ze gezien hebt. Als ik er wel een tegenkom die geïnteresseerd is in mij praat ik rustig tegen hem/haar en loop ik langzaam achteruit weg. Ik was in eerste instantie niet van plan "bear spray" (sterke pepper spray) mee te nemen maar ben dit toch aan het heroverwegen. Een goede last line of defence. Dit buiten mijn eigen lichaamsgeur na dagen niet wassen natuurlijk.
Mijn eten vervoer ik in een "bear container", in mijn geval de BV500. Een tonnetje waar voor 7 dagen eten in kan, hier kan de beer niet in. Deze bewaar je nachts aan een touw in een boom weg van je kamp. Deze is in verschillende parken zelfs verplicht! Koken en eten zelf zal ik in beer gebieden ook niet doen op de plaats waar ik ook slaap.
![]() |
Meest onhandige ding ooit |
Om muizen te weren lijkt mij een goede hygiëne en opgeruimde tent/tas het belangrijkste. Geen etensresten e.d. in je tent. Verder geen idee.
Spinnen zijn gewoon eng en wil ik niks mee te maken hebben.
Mocht ik toch ten val komen en niet meer verder kunnen zal ik hulp in moeten roepen. Hoe ik dat kan doen zal ik verderop beschrijven.
Verder kun je natuurlijk altijd ziek worden. Om het wat dragelijker te maken neem ik natuurlijk paracetamol en ibuprofen mee. Als het te gek wordt zal ik hulp moeten inroepen.
Gevaarlijke planten zijn er zeker ook onderweg. Ik heb me niet echt verdiept hierin aangezien ik niet van plan ben bloemen of kruiden te plukken.
Lichamelijk letsel
Een mis stapje en "knak" je enkel ligt dubbel... Wandelen over trails door rotsen, bergen en bossen brengt risico met zich mee op lichamelijk letsel. Vallen, struikelen, noem het maar op. Een gebroken been heb je zo te pakken waardoor je niet meer verder kunt.
Mijn enkels heb ik al diverse malen goed gekneusd dus zijn al wat "losser". Ik heb dan ook stevige bergschoenen om wat meer stevigheid te hebben in mijn enkels. De meeste mensen lopen de PCT op stevige sportschoenen.
![]() |
Meindl Bernina 2 - berschoen |
Mocht ik toch ten val komen en niet meer verder kunnen zal ik hulp in moeten roepen. Hoe ik dat kan doen zal ik verderop beschrijven.
Ziek worden
Slecht water gedronken, bacterie opgedaan, virusje opgelopen. Het kan allemaal gebeuren.
Mijn drinkwater zal van stroompjes, rivieren, meren of zelfs stilstaande water punten komen. Om er zeker van te zijn dat mijn drinkwater schoon is ga ik dit filteren met een filterpompje. Hier heb ik de Katadyn Hiker Pro voor aangeschaft. Als backup neem ik een flesje Hadex mee, dit is een desinfectiemiddel voor water.
Hulp inroepen
Ik ben ziek, gewond, zit vast en heb hulp nodig. Gebeurt altijd als je even geen telefoon bereik hebt en net op een stuk waar niemand anders te vinden is.
Ik ben ziek, gewond, zit vast en heb hulp nodig. Gebeurt altijd als je even geen telefoon bereik hebt en net op een stuk waar niemand anders te vinden is.
Voor die gevallen neem ik een Garmin Inreach mini Satellite communicator mee.
Dit is een eenvoudig apparaatje waar je tekstberichten mee kan versturen als je geen telefoon bereik hebt. Dit gaat dan via het Iridium satelliet netwerk. Er zijn meer aanbieders van deze apparaatjes maar aangezien ik al andere Garmin spullen en accounts heb is dit het handigste. De mini is met zo'n €300 de goedkoopste en simpelste van de serie. Zoals gezegd kan jet hier tekstberichten mee versturen naar vrienden, familie, je voortgang tracken/navigeren en noodsignalen versturen. Dit alles natuurlijk in combinatie met een abonnement.
Voor nu heb ik gekozen voor het "Veiligheid" abonnement. Dit is de goedkoopste waarbij je zeer beperkt berichten kan versturen en tracken, maar wel altijd een SOS kan versturen. Extra berichten moet je dan betalen.
Het drukken op de SOS knop stuurt een bericht naar het International Emergency Response Coördination Center (IERCC) welke de hulpdiensten bij jouw in de buurt aansturen.
In sommige gebieden van de States is een ECHTE reddingsdienst "gratis", maar niet overal. En als dit met bijvoorbeeld een helikopter moet kan het aardig in de papieren lopen. Ik heb daarnaast dan ook een bergsportverzekering bij de NKBV om dit te dekken.
Tip: deze is standaard maar voor een reis van 90 dagen, ga je langer weg dan moet je hem verlengen.
Met deze zaken bekeken en geregeld te hebben ga ik met een redelijk gerust gevoel op weg. Maar tips zijn natuurlijk altijd welkom!
Het belangrijkste op het gebied van veiligheid blijft je eigen inschattingsvermogen. En dan van de situatie maar ook van je eigen kunnen. Op de tochten die ik met vrienden heb gemaakt hadden we alle drie als het er op aankwam een gezond inschattingsvermogen om situaties in te schatten en geen onnodige of te grote risico's te nemen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten